Intrebari frecvente

Home / Intrebari frecvente

Intrebari despre cercetarea nationala EUROSTUDENT VI

Aceasta sectiune ofera raspunsuri la principalele intrebari privind participarea la studiu, accesarea si completarea chestionarului.

Ce este cercetarea nationala EUROSTUDENT VI?
Cercetarea nationala EUROSTUDENT VI reprezinta implementarea, la nivel national, a unui studiu care urmareste colectarea si analizarea de date privind conditiile de viata si de studiu ale studentilor din Europa, cu scopul de a obtine indicatori comparabili pe plan european.

In ce consta cercetarea?
Cercetarea consta in aplicarea unui chestionar on-line la nivelul studentilor din ciclurile de licenta si master.
Principalele subiecte analizate sunt: situatia si contextul actual al studiilor, conditiile de viata, mobilitatea internationala si situatia familiala a studentului.

Cine poate participa?
Cercetarea se adreseaza studentilor din ciclurile de licenta si master care studiaza in acest moment la universitatile din Romania. Participantii sunt selectati dintr-un esantion reprezentativ la nivel national de facultati ale institutiilor de invatamant superior public si privat.

Ce motive am pentru a participa la acest studiu?
Participarea la studiu este voluntara si nu este recompensata material. Ca urmare, alegerea de a participa sau nu este decizia fiecarui student in parte, in functie de propriile interese si de propriul nivel de perceptie a importantei studiului pentru sistemul de invatamant romanesc.
Fiecare contributie este importanta, deoarece o imagine cuprinzatoare a conditiilor de viata si studiu ale studentilor si, implicit, identificarea modalitatilor prin care universitatea ii poate sprijini pe parcursul studiilor pot fi obtinute numai printr-o larga participare.

Ce trebuie sa fac pentru a participa?
Participarea la studiu consta in completarea chestionarului on-line. Pentru aceasta este necesara accesarea paginii chestionarului din invitatia de participare la studiu. 

Cat dureaza completarea chestionarului?
In urma testelor realizate, s-a observat ca timpul necesar pentru completarea chestionarului on-line este de aproximativ 15 minute.

Cum completez chestionarul on-line?
Completarea chestionarului on-line poate fi inceputa imediat dupa accesarea paginii de Internet (element ce garanteaza anonimitatea dvs.). La majoritatea intrebarilor se raspunde prin bifarea („click stanga”) a variantei (raspuns simplu) sau variantelor (raspuns multiplu) alese. Acolo unde este cazul, se face selectie din listele disponibile. Uneori, informatiile privind anii sau alte elemente se introduc in spatiile dedicate prin scriere directa. Raspunsurile sunt salvate indata ce treceti la pagina urmatoare, folosind butonul „Pagina urmatoare” (aflat in partea inferioara a paginii de lucru). Raspunsurile salvate intr-o pagina anterioara pot fi modificate prin revenirea in aceasta (folosind butonul „Pagina anterioara”), fapt care reactiveaza automat toate campurile continute. Completarea chestionarului poate fi intrerupta in orice moment, fara a pierde informatiile introduse. Continuarea procesului de completare este posibila prin accesarea link-ului din mail-ul primit. Completarea chestionarului se va considera incheiata dupa apasarea butonului „Finalizeaza chestionar”.

Cum sunt folosite raspunsurile mele dupa completarea chestionarului?
Informatiile furnizate de studenti prin completarea chestionarelor vor fi anonimizate si colectate intr-o baza de date aflata pe serverul echipei de cercetare (de la nivelul UEFISCDI si ISE). Informatiile vor fi apoi analizate la nivel statistic, evitandu-se orice trimitere la o persoana participanta sau informatie care poate conduce la identificarea unei persoane (cazurile verificate de o singura persoana participanta la studiu nu vor fi mentionate). De asemenea, se va evita introducerea oricaror aprecieri de natura subiectiva ale universitatilor sau ale unor persoane fizice. Rezultatele analizelor vor fi publicate pe pagina web a studiului.

Voi putea primi personal rezultatele cercetarii?
La solicitare, va putem transmite si dvs., prin e-mail, un raport al rezultatelor cercetarii la nivel national. Va rugam sa ne transmiteti o solicitare in acest sens. Raportul rezultatelor nu va putea fi transmis decat dupa incheierea etapei de analiza, in a doua jumatate a anului 2017.

Ce se va intampla ulterior cu rezultatele cercetarii?
Rezultatele cercetarii vor reprezenta o analiza detaliata a conditiilor de viata si de studiu ale studentilor din Romania. Raportul de analiza va reprezenta astfel un suport fundamental pentru luarea de decizii privind sistemul de invatamant superior in ansamblu. Totodata, rezultatele cercetarii pot fi utilizate de catre universitatile participante pentru a-si imbunatati calitatea serviciilor oferite studentilor si pentru a identifica alte modalitati de sprijin pentru studenti pe parcursul studiilor.

Cine efectueaza aceasta cercetare?
Cercetarea este coordonata de Ministerul Educatiei Nationale (MEN), prin Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE) si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), in cadrul studiului european EUROSTUDENT VI, aflat in a sasea etapa de implementare.